O BUNARINI

Bilo da želite krenuti južno u avanturu istraživanja Jadrana ili provesti godišnji odmor na moru, želite siguran cjelogodišnji vez ili povoljne vjetrove za adrenalinsko jedrenje Bunarina kao polazišna točka ili sigurno skrovište zadovoljit će svakog nautičara. Živjeti s morem ili bolje rečeno živjeti more u Bunarini je doživljaj kako je to nekada bilo – bez pompe, masovnosti uz nasmijano osoblje koje vas očekuje u luci kroz cijelu godinu.

Bunarina je idealna polazišna točka za istraživanje Jadrana i Sredozemlja, a grad Pula sa svojih 60tak tisuća stanovnika pruža sadržaje za odmor bez stresa. Pula je grad multikulturalnosti, višejezičnosti i bogate povijesti u kojem su svi jednako dobrodošli, a njezini stanovnici – puležani ili puljani pružiti će vam osjećaj da je Pula jednako vaš kao i njihov grad.

ATRAKTIVNA CIJELU GODINU

Luka Bunarina i grad Pula sa svojom okolicom idealna su destinacija 365 dana. Ljeti ćete uživati u kupanju, istraživanju uvala i bogatog podvodnog svijeta te mnoštvu događanja za sve uzraste i gušte. Ako ne žudite za kupanjem proljeće, jesen i zima idealni su mjeseci za istraživanje grada Pula i njegove bogate kulturološke raznolikosti.

Jedinstvena atrakcija u Hrvatskoj je svakako Aquariumu Pula koji se nalazi na samo 10 min hoda od luke Bunarina,  pulska Arena (amfiteatar) te brojni drugi spomenici iz Rimskog doba, koji se nalaze u centru Pule, (cca. 4 km od Bunarine) vrijedni su vizualnog doživljaja. Pula je bila i glavna luka kraljevske ratne mornarice pa se struktura izgrađenosti grada za 70tak tisuća stanovnika može zahvaliti i vladavini Austrougarske.

Kako Pula nije samo grad bogate prošlosti svjedoče i brojni poduzetnici koji osmišljavaju i nude razne sadržaje kojima se spaja kultura življenja s modernim tehnologijama.

Potvrda atraktivnosti posjeta gradu Puli je i brojka od preko 360 tisuća turista kojih je protekle godine posjetilo Pulu.

Aquarium Pula

Amfiteatar

Fratarski, Frešker

KROZ 4 GODIŠNJA DOBA

PROLJEĆE

U proljeće počinje predsezona, sezona jedrenja, nautička sezona, otvara se sezona kupanja ali jednako je tako idealno doba za istraživanje grada Pula i okolice. Svi nestrplivo očekaju nautičare, turiste, nude se brojni sadržaji, vrijeme je idealno za šetnje, vožnje bicikle jednako kao za jedrenje i plovidbu uživajući u krajobrazu netaknute prirode. Iz luke Bunarina možete unajmljenom biciklom krenuti u istraživanje bike staza, Pule i okolice bilo da želite Mtb, trekking ili asfaltom vozeći električni bicikl (Bičikleta sa Verudele). Ronilački klubovi rado će vas povesti na istraživanje olupina i podvodnih špilja, a želite li se zabaviti i u drugim sportovima dok je brod na sigurnom vezu u Bunarini proljeće je idealno vrijeme za gotovo sve sportove i rekreacije. Na 50tak metara od Bunarine možete igrati tenis, uživati u wellnesu, kupati se u bazenu, uživati u masažama ili kulinarskim delicijama ribljeg restorana.

LJETO

Upravo zbog nenadmašivo čistog bistrog mora proizašla je humoristična uzrečica da imamo bistrije more od ljudi.  Otočići Frešker i Freškerić sa tirkiznim morem, plićinama od 2 m, pjeskovitom dnu sa periskama očarat će kupače. Salinitet mora prosječno iznosi od 36 do 38 promila, a temperatura mora ljeti dostiže i 27 stupnjeva C. Puležani otvaraju sezonu kupanja krajem 4.mj. te se nerijetko nastavlja i do 10.mj. Želite li djecu upisati u ljetne škole jedrenja u Puli možete odabrati dva JK – Uljanik i Vega.  Brojni sadržaji od adrenalin parkova na vodi, najma supova i sl. nude se u Puli. Pored NP Brijuni i Kamenjaka zanimljiva je destinacija Medulinski arhipelag sa 11 nenastanjenih otoka i otočića koji mame svojom netaknutom prirodom.

JESEN

Opadanjem ljetne vreve jesen nudi svoje čari nautičarima koji ne vole visoke temperature. Sezona kupanja se nastavlja i u jesen. Zanimljivo je da temperatura mora na sjevernom Jadranu može biti i 5 stupnjeva toplija od južnog Jadrana. To možemo zahvaliti činjenici da je na sjeveru more pliće, oblik dna Jadrana je takav da je najdublji na krajnjem jugu i morske struje su slabije, a i vrijeme je naklonjenije sjeveru pa je više sunčanih dana. Strasni jedriličari mogu se uključiti u sportsko – rekreacijske regate lokalnih jedriličarskih klubova – Delfin, Uljanik  i Vega. Sezona ronjenja u jesen i dalje traje. Blaga jesenja klima pogoduje i brojnim drugim sportovima koji su u jesenjim danima prava atrakcija aktivnih puležana.

ZIMA

Zimske temperature znaju biti i od -4 do 18 stupnjeva celzijusa, a temperatura mora se ne spušta ispod 7 stupnjeva. Plovidba Jadranom može biti otežana uslijed udara Bure čiji refuli u zimskim mjesecima na Jadranu dostižu i 70čvorova. U pulskom arhipelagu, luci Bunarina možete se zaštiti od svih vjetrova i nevremena te takvu Buru ne doživjeti u svom potencijalu.  Ako ne želite biti privezani za obalu jedna od atraktivnijih i na Jadranu najsigurnijih uvala od svih nevremena je uvala Vinkuranska vala – Soline udaljena južno cca. 0,5NM između otoka Fratarski i kopna Banjola.

Plovite li zimom osjećat ćete se kao da je vrijeme davno stalo. Doživjet ćete Jadran kakav je nekada bio. Iz luke Bunarina možete zaploviti sjeverno prema Fažani, te uploviti u otočje Brijuni koje krase 14 otoka i netaknuta priroda. Dašak elitnosti koju nude Brijuni možete doživjeti u svim godišnjim dobima, bilo da želite iznajmiti električne bicikle i automobile, igrati golf, tenis, ili uživati u gala ručkovima i večerama. Na stranicama Brijuni možete pogledati sve info tog dragulja pulskog arhipelaga.

VIBRA GRADA

SPORT & REKREACIJA

Puležani žive aktivno cijelu godinu, uživaju u brojnim aktivnostima i sve se više okreću razvoju aktivnog turizma nudeći brojne kvalitetne sadržaje. U Puli ćete iznajmiti brod, sup, odraditi rutu sa ronilačkim klubovima, igrati tenis, odbojku na pjesku, iznajmiti bicikle, quadove, letiti padobranom, balonom, isprobati parasailing, aquarocket, jet ski, trčati sa puležanima, plesati rumbu, sambu, uključiti se u lokalne jedriličarske regate, voziti role ili klizati cijelu godinu. Djecu možete upisati u ljetne škole, odvesti u adrenalin parkove ili vodene parkove na moru.

POVIJESNE ATRAKCIJE

Puležani se ponose svojom prošlošću i čuvaju ostatke koji datiraju 3.000 g. u prošlost. Od impozantnih građevina pored Rimskog amfiteatra atraktivna su i Zlatna vrata - Slavoluk Sergijevaca, Augustov hram, Dvojna vrata te Kaštel. Kako je Pula bila i glavna luka austro-ugarske ratne mornarice od prve polovice 19.st. 100g. gradile su se Pulske fortifikacije kojih je u Puli 26, a lokalna legenda kaže da su sve bile međusobno povezane mrežom podzemnih tunela.
Postoji i legenda o moreplovcima na brodu Argo koji su u potrazi za Zlatnim runom i osnovali Pulu.

MODERNE ATRAKCIJE

Pravi puležani vole miran grad za život kao što je Pula ali vole putovati po svijetu. Čitaju lokalne novine ali razmišljaju svjetski.
Pula je vodeći Istarski grad po broju poduzetnika koji daju svoj doprinos u stvaranju modernog i atraktivnog grada. Svjetleći divovi privući će vam pozornost u Pulskoj luci kao i 1. Muzej Istarskog maslinovog ulja, a 20tak m od luke Bunarina je Aquarium.
Glazbeni festivali Outlook i Dimension te Festival svjetla - Visualia koji se održavaju krajem ljeta i ranu jesen u okolici Pule okupljaju mlađu populaciju iz cijeloga svijeta.

AUTOHTONO
ZA NEPCE

Pula i Istra diče se kvalitetnim maslinovim uljima i vinima nagrađivanih priznanjima iz cijelog svijeta. U konobama možete pronaći mediteransku kuhinju bogatu ribom i tjesteninama ali i mesom. Posebnost su istarski pršut, šparuge s jajima, tartufi, istarske kobasice, brodeti, crni rižoto od sipa, domaće tjestenine (fuži, ravioli, pljukanci, makaruni sa žlicom) ili njoki, pečene srdele prelivene masl. uljem, češnjakom i peršinom i istarske maneštre. Jedinstvena je i istarska supa koja je više kao desert od crnoga vina koju morate kušati u provjerenim konobama.

GLAZBA, FILM I KNJIGA

Ljeti se u Areni, na pozornici pod zvijezdama, održavaju brojni koncerti glazbenika iz cijeloga svijeta, dok se zimi u vrijeme Adventa glazbena scena odvija u samom centru grada kod Zlatnih vrata. Preko 30 caffe barova nude različite žanrove glazbe cijelu god, a i u filmu se u Puli uživa kroz cijelu godinu (kino Cinestar na Stoji i kino Valli u centru Pule) ali posebna atrakcija je filmski festival koji broji 66g. Turisti i lokalci u 7.mj. uživaju u filmu pod zvijezdama u Areni, na Kaštelu i u centru. Pula je i grad knjige i već 25 god. održava se Sa(n)jam knjige početkom 12. mj., a krajem 4.mj. Festival dječje knjige Monte Librić.

ZA POTPUNI DOŽIVLJAJ GRADA I OKOLICE